Everberg : Villa's en Kastelen

 

 

 

Kasteel de Merode In de 14e eeuw vestigde zich een familie in het Broek, of letterlijk: het moeras. In 1686 verhief de koning van Spanje iemand tot Prins van Everberg. Deze titel ging over bij eerstgeboorterecht. Via huwelijken kwam Everberg en het kasteel in handen van de familie de Merode.

In de 17e eeuw had de hoofdburcht een renaissance-uitzicht, later werd het omgevormd tot een classicistisch gebouw in Lodewijk XVI-stijl. Men bewaarde hierbij de oude muren maar er werden muren voorgezet in Franse steen. Opvallend hierbij zijn de mansardevensters in het dak, het driehoekig fronton en de Ionische zuilen.

 

In de periode van 1780 tot 1790 werd de kerkdreef aangelegd, deze verbindt het kasteel met de kerk van Everberg. De bomen van de Prinsendreef, meer bepaald tussen de bankstraat en de grens met Kortenberg, werden in die tijd ook geplant.
Als enige van zijn geslacht bleef Graaf Charles-Guillaume de Merode (+1830) over. Hij bewoonde het kasteel en werd de stamvader van alle nog bestaande de Merodes. Tijdens een zware economische crisis liet de bevolking van Everberg de grachten rond het kasteel dempen, een Engels park werd aangelegd en er kwam een vijver achter het kasteel.

Prins Albert I van Monaco kreeg in 1884 het kasteel, maar hij wisselde het uit met Graaf Jean de Merode. De Graven de Merode werden Prinsen op 25 april 1930.

 

Kasteel de Merode
Kasteel de Merode Op het einde van de 19e eeuw richtte Graaf Jean de Merode de melkerij Sint-Martinus op. Deze bleef bestaan tot 1910. Gezien de stallen versierd zijn met ossekoppen, spreekt men in de volksmond nog van "De ossekop". Toen men tussen 1888 en 1893 de kerk van Everberg herbouwde, werd hier de mis opgedragen.

Montgomery had tijdens de tweede wereldoorlog zijn hoofdkwartier in het kasteel en bereidde van hieruit de slag bij Arnhem voor.

Dankzij de voordurende inzet van de adelijke familie die het domein nu bewoont, blijft het kasteel één van de mooiste onderdelen van het Kortenbergs kunstpatrimonium.

In de Warande vinden we het monument ter ere van Graaf Werner de Merode. Hij stierf op 2 augustus 1840 toen hij wou gaan jagen met zijn zoon Louis. Hij voelde zich onwel en stierf in diens armen op de plaats waar het monument opgericht werd.

Op de herdenkingssteen lezen we :

" En pieux souvenir de Jean Baptiste Werner Gislain, Conte de Merode. Frappe ici de mort subite le 2 aout 1840 dans les bras de son fils le Conte Louis de Merode. Notre premier devoir est celui de l'exemple, derniers paroles du defunt "

Monument ter ere van Graaf Werner de Merode
Diavoorstelling Kasteel de Merode

 

 

Domein "De Grubbe" Robert Pauwels ,eigenaar van villa "Le Carillon" kocht in 1906 de zandsteengroef in de Hollestraat (Grubbe). Hij kweekte er de Grubbese en Everbergse baardkriel. De officiële kwekerij van Robert Pauwels was de villa De Grubbe.

 

Everbergse baardkriel

Na WOII werd het domein het hoofdkwartier van de Paracommando's.

In 2002 werd het domein omgebouwd tot een jeugdgevangenis, heel het domein kreeg een metershoge afspanning.

 

 

Villa "Les Sapinières" gebouwd tussen 1890-1900 op de Lodderhoek.

 

Villa Les Sapinières

 

 

Meer Villa's
Diavoorstelling
Naar boven
 

Steun ons

Ons steunen kan door kaarten of zegels aan te kopen.

 

 

 

Kopen

De mooiste zichten van Kortenberg !

Download onze screensaver.

 

 

Download